Ples astronomije i muzike na temeljima Carskog Sirmijuma

U subotu, 28.avgusta 2021. godine održaće se manifestacija ,, Mitrovačka noć pod zvezdama ,, Tom prilikom razgovarali smo sa Branislavom Blajvaz, jednom od organizatorki događaja.

  1. Odakle ideja za ovu manifestaciju?

Asocijacija učeničkih  parlamanata osnovnih i srednjih škola  Grada Sremske Mitrovice  je želela svim mladima u gradu da pokloni žurku povodom kraja prve i vrlo uspešne godine rada . Sa druge strane, Gradska uprava za obrazovanje,  koja teži  popularizaciji nauke u našem gradu, je u saradnji sa Podružnicom Srem Društva fizičara Srbije  pozvala profesore Prirodno-matematičkog fakulteta Novi Sad i članove izviđačkog odreda „Boško Palkovljević Pinki“  da  gostuju u našem gradu sa svojim teleskopima.

Na ovaj način smo spojili  jednu vrlo zanimljivu nauku- astronomiju i muziku, koja je neizostavan deo našeg svakodnevnog života i dobili manifestaciju „Mitrovačka noć pod zvezdama“ , koja predstavlja jedinstvenu priliku za svakog posetioca da uživa u zvezdanom svodu iznad našeg grada.

  1. Kako mladi reaguju na spoj zabave i nauke?

Kada sam i mlađim i starijim učenicima spomenula šta ih čeka krajem juna, jer tada je prvobitno trebala da bude realizovana manifestacija, na licima sam videla osmehe, a u očima sjaj. Dosta njih je već bilo na astronomskom posmatranju koje je održano u Zmajevoj školi prošle godine i znaju koliko je to poseban doživljaj. Generacije učenika koje sede u klupama osnovnih i srednjih škola pripadaju Z generaciji, za koju je karakteristična interakcija sa tehnologijom. Najava manifestacije koja spaja muziku i astronomiju, nauku u koju su proteklih nekoliko godina uperene oči savremenog sveta zbog osvajanja kosmosa, naišla je na oduševljenje. Ono što je zanimljivo, iako smo planirali da manifestacija prvobitno bude posvećena mladima, interesovanje i starijih sugrađana, kolega i prijatelja je bilo veliko. Dakle, imaćemo goste u rasponu od 7 do 77 godina…

  1. Šta je cilj manifestacije?

Pre svega, cilj manifestacije „Mitrovačka noć pod zvezdama“ je popularizacija nauke. Želeli smo da pokažemo da nauka može biti vrlo upotrebljiva i zabavna, da se lako može učiti i istraživanjem izvan učionice. Pozivanjem Prirodno-matematičkog fakulteta u goste,  želeli smo da zainteresujemo mlade ljude da se bave prirodnim naukama. Organizacijom jedne ovakve manifestacije, povećali smo vidljivost Sremske Mitrovice na mapi gradova u kojima se realizuju manifestacije čiji je cilj popularizacija nauke kod mladih. Pored toga, na Žitnom trgu će biti predstavnici  Asocijacije učeničkih parlamenata osnovih i srednjih škola, od kojih možete da se informišete o aktivnostima koje realizuje ova učenička organizacija i da joj se priključite u školskoj godini koja je pred nama.  Na kraju, pošto je ovo prva godina da organizujemo manifestaciju ovog karaktera, možemo reći da je jedan od ciljeva bio i kreiranje ogleda koji bi nam pokazao kako bi se u budućnosti dešavali i odvijali slični događaji  u prelepim prostorima koje naš grad nudi.

  1. Zašto je važna manifestacija?

Pošto smo krenuli na put popularizacije nauke u našem gradu, prvi korak je znate i sami najvažniji. U vreme zavisnosti od mobilnih telefona i digitalnih tehnologija, veliki uspeh je zainteresovati mlade ljude  da istražuju kako prirodne, tako i društvene nauke.  Važno je da povedete svoje dete, druga ili drugaricu na Žitni trg u subotu 28.08. jer ćete otkriti jedan novi svet koji nije dostupan svima, čućete neverovatne priče o nebeskim telima, učiti kako da locirate sažvežđa na nebu i putem karti i atlasa i aplikacija i to sve od mladih ljudi koji su već zaljbljeni u astonomiju. 

  1. Zašto bi svi trebali da je posete?

Manifestacija „Mitrovačka noć pod zvezdama“ koja se po prvi put održava na Žitnom trgu u subotu 28.08. sa početkom u 20.30 časova je jednistvena prilika da uživate u pogledu na zvezdani svod iznad našeg grada pomoću teleskopa dok u pozadini čujete svetske hitove ’80, ’90, latino muzike i hitove našeg vremena. To što astronomska posmatranja prati muzika, nije ništa novo. PMF je redovan gost Exit festivala i uvek imaju zanimljiv štand. Ono što ćete videti teleskopima je zaista nezaboravan doživljaj, jer   ne možete golim okom videti kratere na Merkuru, ne izgleda zvezda kao sjajna tačkica na nebu kada je posmatrate teleskopom, niste svesni da Međunarodna svemirska stanica preleti iznad vaših glava  na svakih 1,5 sata, a može se desiti da i nju vidite teleskopom mnogo bliže i zapitate se da li da mašete astronautima na čuvenoj platformi.

Tako da, epicentar sremskih dešavanja ove subote je Žitni trg u Sremskoj Mitrovici. Vidimo se!

Branislava Blajvaz je diplomirala na studijama medicinske fizike I masterirala metodiku nastave na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu 2011. godine. Radi u Osnovnoj školi „Jovan Jovanović Zmaj “ u Sremskoj Mitrovici kao nastavnik fizike.  Bavi se radom sa talentovanom decom. Dobitnik je mnogobrojnih republičkih nagrada, Svetosavskih povelja i laureat je fonda „Talenti“ AP Vojvodina. Od 2011. godine je predsednik podružnice Društva fizičara Srbije za sremski okrug u okviru koje organizuje predavanja i stručna usavršavanja za nastavnike.  Kao član Tima za realizaciju dvojezične nastave učestvovala je u projektu „Erasmus+“ – „Multiligualism аs а Condition For EU Integration „, zatim  „Škole za 21.vek“, u organizaciji Britanskog saveta i Ministarstva prosvete i nekoliko eTtwinning“ projekata. 2020.godine bila je član tima koji je realizovao projekat “To the Moon and back” u saradnji sa NASA-om.

Od 2019. godine je recezent I saradnik na kreiranju udžbenika I digitalnih materijala iz fizike za osnovnu školu izdavačke kuće “Bigz školstvo”.Autor je nekoliko  objavljenih radova I projekata koji se bave pitanjima metodike nastave.Član je Instituta za moderno obrazovanje, u okviru čijih aktivnosti je realizovala nekoliko predavanja, obuka, tribinu I projekat koji je sproveden u školama LINK sistema.

Share:

Author: Discover Srem

Discover Srem platforma kreirana je iz želje da se na najbolji mogući način promoviše prirodne lepote Srema, njegov istorijski i kulturološki značaj, destinacije koje posećujemo i da kao takva objedini turistički potencijal regiona. Zato što volimo Srem!