Donji Srem – gde Sava ljubi nebo

Divan je Srem. I onaj vinski, ali i onaj svinjski kako Sremci često u šali znaju da ga podele. Mi smo pomalo tmuran i kišovit oktobarski dan rešili da provedemo baš u onom drugom, ravničarskom Sremu, u kom se i danas sa nepreglednih polja žita i kukuruza može čuti pesma vrednih žena i domaćina. Posebnu zahvalnost upućujemo Turističkoj organizaciji opštine Pećinci na predusretljivosti i apsolutnoj angažovanosti prilikom upoznavanja ove turističke rute.

Na samo 25km od prestonice Srbije, Beograda smešteni su Pećinci. Sama urbana zona Pećinaca poseduje sve što bi jedan omanji gradić trebalo da ima. Školu, biblioteku, Dom kulture, Gradski trg. Pećinčani su dobri domaćini i potrudiće se da se osećate kao kod kuće. Boravak u Pećincima treba da iskoristite i za posetu Muzeja hleba, jedinstvenog u Srbiji koga je osnovao umetnik Slobodan Jeremić jeremija. U ovom muzeju, posetioci su u prilici da vide čak preko 2.0000 predmeta vezanih za proizvodnju hleba.

Takođe, ukoliko se odlučite za prenoćište, preporučujemo vam nov, luksuzan hotel Crystal, sa moderno opremljenim sobama, obezbeđenim parkingom i preuskusnim specijalitetima a la cart restorana.

Put dalje nastavljamo ka Donjem Tovarniku. Ljubazni čuvari i zaposleni u TO Pećinci, ugostili su nas u autentičnom ambijentu Lovačkog doma u čijem se povećem dvorištu nalazi replika tradicionalne svinjarske kolibe ili kolebe kako je ovde nazivaju. Koleba je u funkciji, pa je tako posetiocima i turistima omogućeno da u ovom jedinstvenom objektu prisustvuju spremanju roštilja od mesa mangulice.

Nakon Donjeg Tovarnika stižemo u selo Ogar u kom se nalazi i zvanično najstarija očuvana kuća u Sremu. Primećujemo gnezdo roda na starom odžaku. Kuća je pripadala ovdašnjem boemu i kockaru Aksentiju – objašnjavaju zaposleni u TO Pećinci. Aksentije je bio iz bogate porodice koja se bavila uzgojem i prodajom svinja. Ovo je zapravo jedina stvar koju na kocki nije izgubio. Danas je kuća dokaz kako se živelo u 18. veku u ovim krajevima. Opština Pećinci je izdvojila značajna sredstva kako bi objekat sačuvala od daljeg propadanja pa je tako Aksentijev kućerak danas u službi turizma, u čijem prelepom dvorištu posetioci mogu predahnuti i uživati.

Na teritoriji opštine Pećinci nalaze se i ostaci poslednje srpske prestonice – Kupinika. Kupinik je bio rezidencija despota Stefana i srpska prestonica sve do 1521.godine.  Ovde je čak par dana boravio i Sulejman Veličanstveni. Danas se u Kupinovu nalazi i najstariji hram u Vojvodini – Crkva Svetog Luke iz 15.veka. U okolini ovog hrama počivali su Brankovići, Stefan i Jovan. U crkvi se odvijaju bogosluženja i otvorena je za vernike i posetice. Nadomak crkve nalazi se i etno-kuća porodice Putnik iz 18.veka, prostorije TO Pećinci, osmatračnica, suvenirnica ali i arheološko igralište za decu.

Opština Pećinci je takođe ovogodišnji dobitnik nagrade EDEN. Direktorka TO Pećinci Ljubica Bošković kaže da organizacija na čijem je čelu intenzivno radi na podizanju svesti ljudi o značaju ekologije i zaštite životne sredine.

„Početkom godine smo učestvujući u projektu sa RRA Srem dobili električni mini bus koji smo nazvali “Zeleni zmaj”. Zeleni zato što je ekološki, a zmaj u čast legendarnog Zmaja Ognjenog Vuka. Kasnije smo, zajedno sa JP Vojvodinašume, konkurišući za EDEN nagradu koju dodeljuje Evropska komisija za izuzetne destinacije Evrope u Srbiji, plasirali novi turistički sadržaj – “Kupanje u svežem šumskom vazduhu Obedske bare”. Novi sadržaj, zajedno sa svim ostalim segmentima i lokalitetima na našoj turističkoj ruti, čini opštinu Pećinci idealnom destinacijom za “savršen dan”, kako je okarakterisala komisija EDEN-a“ – izjavila je Bošković.

Putovanje završavamo na Obedskoj bari. Nekada čuveni ornitološki rezervat, a danas Specijalni rezervat prirode, ovaj prostrani močvarno-šumski kompleks nalazi se uz reku Savu u južnom Sremu. Najveću vrednost područja čini autentičan splet mrtvaja, bara, okana, močvarne vegetacije, vlažnih livada i šuma sa izuzetno bogatim diverzitetom ekosistema i vrsta, posebno onih ugroženih. Obedska bara je jedno od retkih još očuvanih plavnih ritskih područja sa specifičnostima kao što su stoletne mešovite šume hrasta lužnjaka, kolonije ptica močvarica i brojne prirodne retkosti. Bara je ostatak meandra starog korita reke Save čiji glavni tok danas teče južnije.

Share:

Author: Nikola - Executive Editor

Rodjen sam u Srbiji, a onda je Srbija rodjena u meni. Zaljubljen u Srem, Frušku goru, Dunav, ravnicu i fotografiju. Obožavam putovanja i ta opsesija odevla me je tome da sam proputovao ceo svet. Marketing, sales i društvene mreže su moja opsesija. Vidimo se u ravnici!