Vladimir Mladenović – Digitalni nomad, avanturista i pustolov

Značaj digitalnih nomada, njihovo prisustvo na digitalnoj sceni Srbije, čini se da je od posebne važnosti barem kada je u pitanju online promocija turističkih lokacija, destinacija i turističkih potencijala u pitanju. Fokusirani su na putovanja i otkrivanja destinacija iz sasvim novog ugla. Jedan od njih, koji na svojim društvenim profilima prezentuje ono najlepše od Srbije, posebno Srema i Fruške gore jeste i Vladimir Mladenović – ili kako ga ovde zovu Vlada Fruškogorac.

Po struci je diplomirani inženjer ali ga je život odneo u vode BTL marketinga a zatim i preko okeana.  Tamo je shvatio koliko stranci malo znaju o našoj zemlji a čak i oni koji su je posetili retko kad su  obišli i videli još nešto osim Beograda. Pa čak i večina njegovih prijatelja na žalost ne zna kakve sve lepote krije Fruška gora. Tako je došao  na ideju da strancima pokaže nešto drugačije od ustaljenih turističkih tura, da im na neki način omogući da izadju iz Beograda i vide jedno pravo seosko domaćinstvo, našu prirodu, deo naše istorije. Srećan je kada jedan stranac koji je prvi put posetio recimo Fruškogorsku lugarnicu bude oduševljen boravkom tamo, hranom, prirodom, ljudima. Misli da Srbija kao zemlja ima dosta da ponudi turistima ali to nije posao isključivo Turističke organizacije Srbije već je ubedjen da tome može svako da doprinese, kao pojedinac, promocijom domaće hrane, naših prirodnih bogatstava i  uslugom.  

  1. Odakle ljubav prema putovanjima?

Svima nama je ponekad potreban beg od svakodnevnice. Ljudi čitaju knjige, gledaju filmove, serije, pronalaze nove hobije, izmišljaju načine da bar na kratko pobegnu od obaveza, briga, da se izmeste iz svoje kože i budu neko drugi bar na par sati. Kad putujem, kad šetam šumom ili se penjem na planinski vrh, ja nisam Vladimir, diplomirani inženjer za održavanje i eksploataciju mehanizacije, već putnik, planinar, deo sam prirode koja me okružuje. Tad imam vremena da uživam u svakom prizoru, lepoti zelenila, pogledu…  

  • Šta za tebe znači putovati?

Putovanje znači otkriti nešto novo, upoznati nove ljude, predele, kulturu, običaje. Probati hranu koju do sada niste probali… Ali putovanje može biti  i putovanje u prirodu.. bez novih ljudi,  bez nove hrane… Samo priroda, divljina, prelepi prizori koje te nateraju da  se osetiš srečnim što imas imaš  sa kim da ih podeliš. Osećanje slobode, kraći beg od svakodnevnice, obaveza i briga….

  • Bez čega ne možeš da zamisliš dobro putovanje?

Bez prirode. Nikada nisam bio ljubitelj šetnje po gradskim ulicama, nikada me nije zanimalo šta je čovek napravio. Izmedju Pariza i prašuma Vijetnama uvek bih pre izabrao prašumu Vijetnama… Izmedju Praga i podvodnog sveta Crvenog mora, pa mislim da je jasno šta bih izabrao.

  • Poslednje putovanje koje na tebe ostavilo snažan utisak…

Obilazak Velikog kanjona u Arizoni. Taj trenutak dok stojiš na steni iznad kanjona I ispred tebe puca pogled na predeo koji kao da se ne nalazi na ovoj planeti, trenutak kad shvatiš koliko je priroda moćna a ti kao čovek mali I nebitan.

  • Često si u Sremu, šta te vezuje za ovaj kraj Srbije?

Deda mi je iz Rume, živeo je u Vrdniku. Leta sam kao dete provodio tamo, zavoleo Srem, Frušku goru, šumu, prirodu. Bilo je drugačije vreme, deca su se tada još uvek igrala napolju, u pridodi, sa drugom decom. Nismo se plašili buba, visoke trave, sunca….

  • Koje su tvoje tri omiljene svetske destinacije i zbog čega

I ovoga puta izbegao bih nabrajanje gradova, iako postoje gradovi poput San Franciska,  koji su na mene ostavili snažan utisak i u koje bih rado ponovo putovao. Tri omiljene svetske destinacije koje sam obišao definitivno  su Veliki Kanjon, Crveno more u Egiptu i Key West na Floridi. O Velikom Kanjonu sam već pričao, pa ne bih da se ponavljam. Crveno more ima čaroban podvodni svet. Ribice, raže, korale, školjke…. koje jednostavno fasciniraju svojim izgledom. A Key West sam doživeo kao mešavinau SAD i Kube, kao sudar dve potpuno različite kulture u  neverovatno lepom okruženju. 

  • Koje su tvoje tri omiljene domaće destinacije i zbog čega

Prva je definitivno Fruška Gora. I tu je sve jasno. Za Frušku goru, kao što rekoh, veže me detinjstvo, ljubav prema prirodi, dedina kuća…. Tu dolazim da napunim baterije, da odmorim, da se opustim.

Druga destincija je definitivno Istočna Srbija i Nacionalni park Djerdap. Ma koliko puta išao tamo uvek otkrijem nešto novo, uvek me iznenadi nečim lepim. Lepote Dunava, prirode, planine i šume, spoj istorije i današnjice a sve nekako skladno upakovano.

Treća destinacija je Stara Planina. O njoj mislim i ne treba posebno pričati, divlja planina išarana rekama, vodopadima i potocima. Turizam je tamo počeo da se razvija tek poslednjih godina čini mi se i nije popularna destinacija poput Kopaonika ili Zlatibora ali je definitivno raj za sve ljubitelje prirode.

  • Budući da svet živi svoje ,, novo normalno ,, zbog trenutne pandemije, gde i kako ćeš provesti odmor ove godine….

Za sada znam samo prevozno sredstvo koje ću koristiti: terensko vozilo na čiji je krov montiran šator  koji se rasklopi za par minuta. Destinacija: gde nas put nanese.

  • Preporuka za destianciju u Srbiji koja je ove godine MUST SEE!

Definitivno Stara Planina! I kad misliš  da si obišao sve što je moglo da se obidje i vidi, pojavi se neki novi vodopad, neka nova zanimljivost za koju tad prvi put čuješ od meštana.

Share:

Author: Discover Srem

Discover Srem platforma kreirana je iz želje da se na najbolji mogući način promoviše prirodne lepote Srema, njegov istorijski i kulturološki značaj, destinacije koje posećujemo i da kao takva objedini turistički potencijal regiona. Zato što volimo Srem!