SOFIJINI IZVORI NA FRUŠKOJ GORI – Mesto izlečenja ili ubeđenja

Na Fruškoj gori uglavnom smo upoznati sa turistički dobro promovisanim mestima, što je dobro, jer ovaj biser posećuje sve više ljubitelja prirode, smeštajni kapaciteti su uglavnom puni, a lokalna zajednica se razvija. Mi lokalci i te kako dobro znamo i one manje poznate lokacije, koje često ne budu u vidokrugu posetilaca iz okoline i većih centara. Fruška gora, bar ono što svi vidimo je atraktivna, ali je i lekovita. To se, ako ste pravi ljubitelj prirode, oseti manje ili više na celoj planini, a postoje i ona posebna mesta koja vas hrane i isceljuju. Jedno od njih je i lokalitet Sofijini izvori. Stoga je naša preporuka, kada već krenete u obilazak onog zapadnog dela, primera radi Letenke, Koruške i Atosa na obali Dunava, ili etno kuća u Ležimiru, da produžite do raskrnice Grebenskog puta sa saobraćajnicom koja iz Sremske Mitrovice preko Ležimira prelazi na severnu stranu naše lepotice.

Na samoj raskrnici imate dobro obeležen znak na drvenoj tabli sa natpisom  „Sofijini izvori“. Radi se o mestu sa lekovitim magnetnim zračenjem, koje je pre par godina otkrila Novosađanka Sofija Milanović. Ova teza nema naučnu potvrdu, ali nama ljubiteljima Fruške gore to nije ni potrebno. Na tom mestu postoji par mesta gde je dovoljno da stanete, da se opustite i  da prepustite prirodi da odradi svoje. Prema rečima ove gospođe, energija koja stiže sa ove lokacije učiniće to da se zdravlje poboljša i da se ublaže ili nestanu određene tegobe.

A mi ne kažemo ni da je zaista tako ili nije, uostalom ni sami nismo naučnici, niti osposobljeni da vršimo razna naučna i medicinska merenja. Ali smo zato pravi ljubitelji prirode i možemo reči ono što osetimo. A to je neobičan mir, opuštanje i iključivanje sa svakodnevnih ubrzanih frekvencija koje čini ubrzan život. I iako se mesto nalazi na samoj raskrsnici puteva, oni ipak nisu toliko prometni, pa kada zađete tih dvadesetak metara u šumu, vi više ne čujete spoljne zvuke.

Neki su se dosetili i na ovo mesto postavili dva krsta, po neku ikonicu, a narod često ostavi i koji dinar za dobrobit čovečanstva. Svako prema svojoj volji i uverenjima, svi su legitimni sve dok je čisto srce i mirna duša. Možda je u pitanju samo naša podsvest, mada i to se računa, kada znamo kolika je njena moć i moć sopstvenih misli. Tako da bilo da je u pitanju placebo efekat ili zaista lekovito dejstvo majke prirode, boravak u šumi može delovati samo pozitivno.

Preporuka je da se u krugu ne ostaje duže od 20 minuta, a za vreme dok ste u njemu, na uputstvu piše da je potrebno opustiti se, pomoliti, isprazniti um i pustiti da priroda radi svoje. Iz ličnog iskustva dodajemo da ne bi bilo loše izuti se i bose tabane i dlanove pustiti na zemlju, dobro se uzemiti, te dozvoliti da tlo izvuče sve negativnosti.

Bilo da je to sve istina ili ne, naša je preporuka da uvek kada dođete u neki hotel, veći centar ili turističko naselje na Fruškoj gori, da malo zađete do onih mesta koja nisu na glavnom putu. Upravo takva mesta će vam dati mnogo više energije i lepote od onoga što je reklamirano i svima dostupno. U tome je jeste čar boravka na našoj Fruškoj gori. 

Share:

Author: Sofija Belotic

Novinar, avanturista, putopisac. Zaljubljenik u pisanu reč.