Lazin vir, Vrdnik

Fruška gora inspiriše vekovima. Njeni manastiri kao snažna utvrđenja duhovnosti srpskog naroda i kao živi muzeji i svedoci istorije vekovima privlače znatiželjne. Međutim, posebna lepota ove sremske planinske lepotice tek leži u njenom najskrivenijem hladu do kog dolaze samo uporni. Baš u takav hlad i skrivenu magiju Fruške gore – jednom od najlepših fruškogorskih čuda – Lazinom viru, dovela nas je želja da se oči u oči sretnemo sa raskošnom lepotom prirode.

Lazin vir, jedan od nekolicine fruškogorskih vodopada nalazi se nadomak vazdušne banje Vrdnik, u hladu njenih stoletnih šuma. Vodopad čini hitra voda potoka Morintovo, pritoka Velikog potoka. Vazda su se fruškogorski potoci grlili, inspirišući pesnike i pisce kao onomad Branka Radičevića.

Do Lazinog vira se najbrže stiže iz Vrdnika, markiranim planinskim putem kroz šumu, koja takođe vodi i do manastira Novo Hopovo. Od naseljenog područja u Vrdniku, udaljen je oko 15-ak minuta hoda. Visina vodopada u danima punog kapaciteta iznosi oko 4m. Vodopad formira i omanje jezerce koje je nekada bilo znatno veće površine. Na žalost, mi smo Lazin vir posetili u sušnom periodu tako da nismo imali prilike i da se lično uverimo u lepotu Lazinog vira ali svakako planiramo povratak.

Oko imena Lazinog vira, koji pored Dumbovačkog vodopada već decenijama nosi isto ime, vezuju se jedna legenda. Prema toj legendi, mali dečak Laza se tokom zime igrao na zaleđenom viru, kroz led je propao i utopio se. Nama se ova legenda nije dopala pa smo mi iz Discover Srem-a, izmislili svoju. Ona glasi – Na ovo mesto dolazio je dečak po imenu Laza, koji je pevao potoku koji bi potom od lepote pesme nabujao, stvarajući bajkovite slapove vodopada pod kojima se igrao.

Na kraju. Srem je magija koji morate sami doživite. Ovde magija postaje najlepša uspomena i zato zgrabiti svoju što pre! Vidimo se u Vrdniku i na Lazinom viru. I da, kad jednom dođete, utišajte sve svoje nemire, jer možda iz daljine čujete Lazinu pesmu!

Share:

Author: Nikola - Executive Editor

Rodjen sam u Srbiji, a onda je Srbija rodjena u meni. Zaljubljen u Srem, Frušku goru, Dunav, ravnicu i fotografiju. Obožavam putovanja i ta opsesija odevla me je tome da sam proputovao ceo svet. Marketing, sales i društvene mreže su moja opsesija. Vidimo se u ravnici!