Orlove stene, Fruška gora

Fruška gora je oduvek plenila svojom pitomošću. Lako dostupni vidikovci, vodopadi, manastiri i izletišta uvek su privlačili mnoštvo turista i ljubitelja prirode.

Međutim, da li ste znali da na Fruškoj gori postoji lokalitet koji svedoči uzbudljivim geološkim procesima, iz vremena kada je na Zemlji postojao praokean Tetis koji je delio dva super kontinenta Lauraziju i Gondvanu. Posetili smo Orlove stane ( Stene Orlovac ) nastale pre čak 200 miliona godina, sedimentacijom ispod zemlje a čiji se veličanstveni vrhovi danas nalaza iznad površine zemlje.

Ono što čini ove stene toliko posebnim, pored geološkog značaja jeste njena lokacija, sa koje se pruža veličanstven pogled na proplanke najstarijeg nacionalnog parka u Srbiji, čije šume predstavljaju najveću koncentraciju stabala lipe u Evropi.

Do Orlovih stene se može doći stazom odlične markacije iz pravca Osovlja.  Dužina staze je oko 1,5 km.

Share:

Author: Nikola - Executive Editor

Rodjen sam u Srbiji, a onda je Srbija rodjena u meni. Zaljubljen u Srem, Frušku goru, Dunav, ravnicu i fotografiju. Obožavam putovanja i ta opsesija odevla me je tome da sam proputovao ceo svet. Marketing, sales i društvene mreže su moja opsesija. Vidimo se u ravnici!