Jezero Pavlovci

Desetak kilometara od centra Rume, na južnim obroncima Fruške gore, u selu Pavlovci se nalazi jezero Kudoš poznatije kao Pavlovačko jezero. Nastalo je 1983. godine pregrađivanjem potoka Kudoš i izgradnjom brane  duge 400m, dugo je oko 1.5 km, a široko oko 700m, najveća dubina jezera iznosi 6m. Ovo jezero predstavlja avanturistički raj za ribolovce, jer obiluje raznim vrstama ribe od kojih su dominantne smuđ, tostolobik, bela riba, šaran i deverika. Vazno je naglasiti da je slobodno pecanje zabranjeno i potrebno je platiti dozvolu za „šaranska druženja“ koja se organizuju tokom godine. Do jezera se lako dolazi asfaltnim putem.

Obala je pitoma, ali oko jezera nema uređenih staza za pešačenje. Desna obala jezera privlači veliki broj kampera, a samo jezero dospeva u žižu javnosti pre par godina, kada su nekoliko poznatih ličnosti, biznismena, kao i porodica Đoković, kupili imanje na levoj obali jezera i započeli izgradnju vila i kuća za odmor, privučeni magičnom bojom vode i lepotom prirode koja ga okružuje. 10 km severno od Pavlovačkog jezera se nalazi banja Vrdnik, jedna od najlepših Vojvođanskih banja poznata po izvorima termomineralne vode.

Share:

Author: Discover Srem

Discover Srem platforma kreirana je iz želje da se na najbolji mogući način promoviše prirodne lepote Srema, njegov istorijski i kulturološki značaj, destinacije koje posećujemo i da kao takva objedini turistički potencijal regiona. Zato što volimo Srem!