Jezero Borkovac

Borkovačko jezero je udaljeno je 3 km od centra Rume, 20 km od Sremske Mitrovice, 40km od Novog Sada i 60 km od Beograda. Nastalo je 1972.godine pregrađivanjem potoka Borkovac i akumulirano do 1975.godine, najpre je korišćeno isključivo za navodnjavanje. Prostire se u dužini od 2 km, najveća širina jezera iznosi 320m, a najveća dubina je 5m, na južnom delu jezera je napravljena brana dužine oko 200m, sa koje se pruža  nesvakidašnji pogled na Frušku goru. Letnja temperatura vode dostiže do 30 stepeni  čime privlači veliki broj kupača i izletnika.

Na levoj obali jezera se nalaze brojne vikendice i brvnare za izdavanje, prostrana plaža, pristanište za čamce i igralište za decu. Jezero je bogato ribom, prisutni su som, smuđ, šaran, babuška, amur i tostolobik, te predstavlja raj za ribolovce. Borkovačko izletište koje okružuje jezero pored boravka u bogatom mirnom  šumskom ambijentu obogaćenom stazama za pešačenje,  mobillijarom, piknik stolovima i klupama prilagođenim za udobniji boravak izletnika, nudi i trim stazu i sprave za rekreaciju, a u neposrednoj blizini jezera se nalazi i veliki bazen na otvorenom . U samom centru izletišta, nedaleko od jezera i preko puta bazena, se nalazi hotel „Borkovac“ okružen borovima (pogledati u hoteli).

Share:

Author: Discover Srem

Discover Srem platforma kreirana je iz želje da se na najbolji mogući način promoviše prirodne lepote Srema, njegov istorijski i kulturološki značaj, destinacije koje posećujemo i da kao takva objedini turistički potencijal regiona. Zato što volimo Srem!