Fruškogorska Lugarnica – Etno zvezda Fruške gore!

Fruška gora nisu samo njene stoletne lipe, vodopadi, pećine i vidikovci. Fruška gora nisu samo njene blagorodne doline i proplanci, njeni blagotvorni vetrovi, vinove loze kojima je baš na Fruškoj dom zauvek obezbedio Marko Aurelije, nije ni Dunav koji je čuva kao od kakvog uroka, nisu ni njeni manastiri kao kakva ponosna pribežišta mira, njeni pašnjaci i boje, njeni đermi i salaši, Fruška gora su pre svega njeni ljudi – ostrvljani, fruškogorci, domaćini ili kako god da ih zovete. I ovo je priča o njima. Pre svega, verujem da se u životu ništa ne dešava slučajno i da se dobro dobrim vraća. Baš ovi zakoni života udesili su da prošle godine po prvi put boravim u etno kompleksu Fruškogorska Lugarnica u Maloj Remeti i da tom prilikom upoznam neke drage ljude, između ostalog i vlasnicu istoimenog ugostiteljskog kompleksa – Ljilju. Ova ušuškana fruškogorska oaza postala je brzo nezaobilazna destinacija svih mojih fruškogorskih tumaranja, baza iz koje polaze sva moja putešestvija i u nju se vraćaju.

 Remetska Lugarnica, smeštena je u istomenom selu Mala Remeta, na južnim, sunčanim padinama Fruške gore. Seoce broji tek nešto više od stotinak žitelja, pa vam je odmah jasno o kakvoj oazi mira je reč. Ovo je selo, gde je između ostalih svoj mir pronašao i naš proslavljeni glumac Aleksandar Berček. Sa ovog mesta, pruža se se spektakularan pogled na ceo Srem, ali i Cer, Gučevo, Avalu, pa i Majevicu u Bosni. Od Novog Sada udaljena je samo 27km, od Beograda 73km, a od Rume tek 10-ak , tako da predstavlja idealnu destinaciju za restart vikend. Važno je napomenuti da je upravo ovo selo tačka sa lekovitijom ružom vetrova, pogodnom za ublažavanje tegoba sa štitnom žlezdom, kardiovaskularnim i disajnim tegobama. Kompleks je smešten tik uz manastir Mala Remeta, zadužbini Kralja Dragutina iz 15.veka u kom borave dve monahinje.

Zbog svoje izuzetne geografske lokacije, netaknutog prirodnog okruženja, blizine termalnih izvorišta Banje Vrdnik (6km ), okolnih vinarija ( 1km ), kristalno čistog jezera Bešenovo ali i manastira Bešenovo ( 5km ), Remetskog vidikovca ( 1km ) čuvenog izvorišta vode Jazak i istoimenog manastira ( 4km ) i pre svega čistog vazduha Fruškogorska lugarnica je brzo postala destinacija omiljena za porodičan odmor ali i koroporativne aktivnosti, sastanke, tim bildinge, seminare, radionice i ekskurzije pa su tako najveće domaće kompanije već ukazale poverenje Lugarnici noseći sa sobom odavde samo nezaboravne uspomene na tim bilding avanture.

U okviru imanja posetiocima je na raspolaganju i ergela šetland poni konja koje često možete videti kako se nesmetano kreću, a u saradnji sa lokalnim konjičkim klubom moguće je organizovati i jahanje. U perspektivi je i izgradnja Adventure parka i Zip line-a. Na samom imanju nalazi se i jezerce koje napaja voda čak četiri izvora. U neposrednoj blizini nalazi se i poznata farma koza na kojoj možete kupiti čuveni koziji sir. Važno je napomenuti da je ceo ovaj kraj okružen fruškogroskim stazama zdravlja, te je tako rekreativno pešačenje dostupno tokom čitave godine bez obzira na godišnje doba. Živopisan fruškogorski krajlolik odmoriće sva vaša čula. Ovde je priroda podarila ono što najbolje ume, lepotu od koje zastaje dah. Prirodu u kojoj čovek čuje sebe i zaboravlja na svakodnevne probleme. Fruškogorska lugarnica okružena je najpoznatijim fruškogorskim izletištima, letnjikovcima, vidikovcima, banjskim lečilištima i bazenima. Ljubazni domačini, Ljilja i Bole su tu da odgovore na svaki vaš zahtev i da vaš boravak u Lugarnici pre svega učine nezaboravnim. Spomenuo bih i vrlo aktivno društveno odgovorno angažovanje vlasnika, te su tako nedavno volonterima Udruženja za zaštitu ptica iz celog sveta koji su boravili u Maloj Remeti obezbedili više od 250 besplatnih obroka. Ove godine je po prvi put održan i jezički kamp kompanije Frinlingue sa sedištem u Švajcarskoj.

Osim standardnog menija, specijalitet kuće je divljač- špikovani srneći but, kobasice od divljači i paprikaš. Tu su naravno i sva tradicionalna sremska jela sa roštilja i domaći proizvodi, po kojima su poznati. Kompeks se sastoji iz 11 apartmana (soba – kupatilo) sa 35 ležajeva. Sobe su prostrane, komforne i tokom dana izuzetno dobro osvetljene dnevnom svetlošću,kupatila čista i uredna i dovoljno prostrana.

I ono najvažnije. U Lugarnici te uvek dočekaju divni ljudi, fantastični zalasci sunca, pesma i mir obližnjeg manastira Mala Remeta. Zagrle te hladovine fruškogorskih lipa, preporode fruškogorski izvori, pruže ruku dobri ljudi. Dočekaju Francuzi koji su rekli zbogom Parizu preselivši se u Srbiji, dočekaju Švajcarci koji uče srpski.  Lugarnica je priča, uspomena na Frušku goru kakva je nekad bila. Lugarnica je kuća dobrih domaćina…Lugarnica je ljubav! Dobro se dobrim vraća! Vidimo se na Fruškoj!

Share:

Author: Nikola - Executive Editor

Rodjen sam u Srbiji, a onda je Srbija rodjena u meni. Zaljubljen u Srem, Frušku goru, Dunav, ravnicu i fotografiju. Obožavam putovanja i ta opsesija odevla me je tome da sam proputovao ceo svet. Marketing, sales i društvene mreže su moja opsesija. Vidimo se u ravnici!