Vinarija Deurić, sunčana i vinska strana Fruške gore

Poznato je koliko volim Frušku goru. Ne samo zato što sam rodjen podno njenih južnih padina, ne zato što sam pregazio svaku njenu stazu i bogazu, ne samo zbog svih onih tišina koje bih tihovao u njenim manastirima, pogledima koje bih kao zmajeve puštao sa njenih vidikovaca, izvora čije bi hladne vode kao ništa okrepile duh i telo kada bih umoran pao na njenu despotsku zemlju, već zbog njenih ljudi, onih koji je brižljivo čuvaju, danonoćno bdiju nad njom kao nad kakvom svetinjom, onih koji iz njene zemlje dobijaju najlepše plodove, onih čiji su dlanovi i lica ispucali od vetra i kijameta, njenih zadužbinara, čuvara i vinara. Ovoga puta sa vama želim da podelim priču o mojoj omiljenoj destinaciji, bar kada je o vinskom turizmu reč – priču o Vinariji Deurić.

Na sunčanim padinama Fruške gore, baš onoj koja se kad god bi vedro bilo uvek činila kako kakav svetionik koji iz mora žita izranja, kao putokaz onome koji beskrajnu sremačku ravnicu kanda baš i ne poznaje, na toj strani kažem, koju je još davno zavoleo i na njoj prvu vinovu lozu posejao Marko Aurelije Probus, na strani na kojoj je poslednja srpska despotska porodica Brankovića podigla najviše manastira, ponosno i dostojanstveno se uzdižu vinogradi porodične vinarije Deurić. Pre svega, nije slučajno što najbolje srpske vinarije dolaze upravo sa Fruške gore, ako uzmemo u obzir njen izuzetan položaj, izuzetno plodnu zemlju i prirodne karatkeristike, s’toga ne čudi cinjenica da se Fruška gora pozicionirala kao top lokacija u regionu za bavljenje vinogradarstvom.

O Vinariji Deurić

Vinarija Deurić pripada novom talasu vinarstva. U pitanju je mlada, moderno opremljena vinarija, osnovana 2009. godine a koja već u 2017. dobija nagradu za najbolju vinariju. Vinogradi ove vinarije prostiru se na oko 14.5 hektara i za proivodnju vina koristi samo i isključivo grožđe iz svojih vinograda uz podršku tima enologa iz Francuske. Samo par godina od prvih zasada vinove loze kao i prvih litara vina, Vinarija Deurić se uspešno pozicionirala na tržištu po kvalitetu svojih vina. Zasadi vinograda se nalaze na oko 260 m nadmorske visine.

Gde se nalazi Vinarija Deurić

Vinarija Deurić se nalazi na oko 10 km od Rume, oko 35 km od Novog Sada i oko 40-ak minuta vožnje od Beograda ( autoputem do naplatne stanice Ruma ). Od Rume je moguće stići preko Pavlovaca ili putem preko sela Jazak. Koji god put da izaberete, čeka vas oko 15-ak minuta vožnje.

Okolina Vinarije Deurić

Pored toga što ćete iz dvorišta vinarije uživati u fantastičnom panoramskom pogledu na Srem, odakle pogled seže sve do Cera i planina Bosne i Hercegovine. Nedaleko od vinarije nalazi se i manastir Mala Remeta ili Remetica kako ga još neki nazivaju. U pitanju je ženski manastir iz 14.veka posvećen Pokrovu presvete Bogorodice. Crkva je sagrađena u srpsko-vizantijskom stilu te tako predstavlja zasigurno jednu od najlepših na Fruškoj gori. Prvo što ćete primetiti, u slučaju da ste ranije već imali prilike da obiđete fruškogorske manastire jeste to, što je čini mi se jedino ovaj manastir, uspeo da se spase hladnog baroka. Banja Vrdnik, sa svojim termalnim izvorima, udaljena je oko 4 km. U blizine se nalaze i manastir Jazak, Hopovo, Ravanica.

Naravno, kako svaka, tako i ova priča o vinu i vinogradarstvu ne može da se zamisli bez vrhunskog poznavaoca ovog rajskog pića, te vam u narednim redovima predstavljam Mariju Ćirković Bojović , somelijerku i PR-a Vinarije Deurić.

Marija, za one koji ne znaju, šta zapravo znači reč somelijer, odakle potiče i kada se prvi put pojavljuje?

Somelijer je reč francuskog porekla i u grubom prevodu znači “čuvar vina”, ali danas ima malo sofiticiraniju konotaciju. Zapravo, somelijer je vrhunski poznalavalc vina, neko ko je stručan i profesionalno osposobljen da može da preporuči vino uz određenu hranu, pomogne gostima pri odabiru vinu i da ga na adekvatan način prezentuje i posluži. Jednom rečju, on je umetnik.

Odakle ljubav prema vinu?

Pre 13. godina sam prvi put posetila jednu vinoteku u Beogradu i tada sam slučajno “naletela” na jednu vođena degustaciju vina. Čovek koji je govorio o vinu, a koji je danas moj dobar prijatelj, učinio je da je zaljubim u tu radost u čaši. Sa toliko ljubavi je pripovedao o svakoj sledećoj vinskog etiketi koju nam je sipao, da sam istog trenutka znala kakav će biti moj budući “vinski put”.

Zašto baš vina Vinarije Deurić?

Kada se dobre stvari poklope, onda to zvuči ovako: Marija vinarija Deurić. Izuzetan tim, poverenje, perspektivna vinarija i divna vizija koja čoveka poput mene može samo da podstiče na razvoj i motiviše da budem još bolja, kreativnija i posvećenija.

Najbolja vina sveta dolaze iz kog kraja naše prelepe planete?

Nikola, nismo se dogovorili da postavljaš ovako teška pitanja. Ne postoji tačan odgovor, pa s’toga verujem da bi svako od mojih kolega različito odgovorio, shodno ličnim afinitetima ka određenim vinima. Mogla bih nabrajati najpoznatije svetske vinske regione i najskuplje vinske etikete, a to bi trajalo satima. Zato se danas opredeljujem ipak za Bordo,Francuska.  Reci nam nešto više o poslednjem vinu iz Vinarije Deurić – Probus 276… Probus je autohtona sorta Srbije, čiji su roditelji Cabernet Sauvignon I Kadarka. Vino punog tela, intenzivne purpurne boje, fantastičnih aroma svežeg voća, zaokruženo, svileno, a ipak dovoljno snažno da nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Naziv je dobilo po rimskom imperatoru Marku Aureliu Probusu koji je za vreme svoje vladavine bio zaslužan za razvoj vinarstva na Frušku gori. A 276 je godina kada je Probudio krunisan za cara.

Fruška gora za tebe znači ….?

Moj drugi dom, moj život. A onda slobodu, smeh, ljubav, vino..Svakog tada vazduh mi je sve lepši, a duša sve čistija.

Belo ili crveno vino?

Crveno ( zbog mog temperamenta)

Reci nam nešto više o školi vina, kroz koju je uspešno prošlo već nekoliko grupa a čiji sti ti predavač….

Vikend škola vina se održava svake subote i nedelje u trajanju od 4 sata u vinariji Deurić.
Školu vina vodi moja malenkost, sertifikovani somelijer, direktor obuke i jedan od predavača u Udruženju somelijera Vojvodine. Raspoređena je u nekoliko segmenata. U prvom delu je predavanje iz prezentaciju i praktične vežbe i obuhvata teme kao što su istorija nastanka vina, sorte vinove loze, vinifikacija( proces pravljenja vina), zatim pravilan servis vina i odabir čaša, uparivanje hrane i vina i senzorika, odnosno tehnike pravilne degustacije vina. U toku predavanja se degustiraju tri etikete. Zatim sledi obilazak proizvodnje, vinskog podruma i barik sale, a nakon toga ručak, uz preostale tri etikete. Svaki polaznik dobija diplomu o uspešno završenoj vikend školi vina. Učenje i uživanje na jednom mestu su pravi način da se prepustite čarima vina. Živeli! Sve o školi vina saznajte ovde

Poruka čitaocima ….

Dajte sebi dovoljno vremena, da vas vreme vrati vama jer ste vama najvažniji i najbolji kada ste pre svega svoji. Dajte šansu vinu svaki put, nećete verovati koliko će vas puta drugačije i prijatnije iznenaditi.

Share:

Author: Nikola - Executive Editor

Rodjen sam u Srbiji, a onda je Srbija rodjena u meni. Zaljubljen u Srem, Frušku goru, Dunav, ravnicu i fotografiju. Obožavam putovanja i ta opsesija odevla me je tome da sam proputovao ceo svet. Marketing, sales i društvene mreže su moja opsesija. Vidimo se u ravnici!