Vrdnička kula, Banja Vrdnik

Vrdnička kula godinama unazad je možda i najprepoznatljiviji fruškogorski vidikovac. Ona vekovima „nadgleda“ Srem i naselje Vrdnik, a veruje se da je još u vreme Rimljana služila za zaštitu Srema i antičkog Sirmijuma, današnje Sremske Mitrovice.

Otvaranjem Etno sela „Vrdnička kula“ i hotelskog kompleksa „Fruške terme“ , ali i konzervacijom i obezbeđenjem, postala je neizostavni deo većine fruškogorskih fotografija. I to sa punim pravom.

Sa ovog vidikovca pruža se izvanredan pogled na Srem, kojim dominira naselje Banja Vrdnik i Pavlovačko jezero. Uz malo sreće i vedar dan bez vlage, najčešće posle dobrog zimskog mraza, u vidokrugu ćete imati i Beograd, Avalu, Cer, čak i Majevicu i deo Valjevskih planina. 

Do Vrdnička kule se lako stiže. Od Vrdnika(ako dolazite s juga) nastavljate putem ka Zmajevcu i već na drugom kilometru nailazite na skretanje desno koje vodi ka Frušku termama. Ma početku kaldrme postoji dobro obeležen šumski put kojim ćete zemljanom stazom za 15-ak minuta, možda i brže, stići na kulu. Isto vremena je potrebno i ako iz samog naselja Vrdnik krenete stazom zdravlja do kompleksa Fruške terme odakle ćete sa druge strane brda, takođe dobro obeleženom šumskom stazom doći na odredište.

Don Don kula visoka nešto preko 18 metara sa ruinirani zidinama u okolini dugo je bila zapuštena, a samo oni malo hrabriji su uspevali da se uspužu do jednog otvora i dožive pravi pogled sa nje. U prethodnim godinama obavljena je ozbiljnija rekonstrukcija kule, tako da je ona sada prilično obezbeđena i sa podignutim stepeništem koje vam omogućava da se popnete na nju i zabeležite onaj magičan pogled kroz čuveni otvor na njenoj južnoj strani. 

A kad završite šetnju i razgledanje, onda savim zasluženo možete da uživate u Etno selu „Vrdnička kula“ ili rizortu „Fruške terme“ koji spadaju u sam vrh turističkih objekata, ne samo u našoj zemlji. 

Pretpostavke su da je za izgradnju čuvene Vrdnička kule bio zadužen rimski imperator Prob, koji je rođen, ni manje ni više nego ovde u našem Sremu i iz Sirmijuma upravljao delom carstva u vreme tetrarhije. Negde se navodi da su je Huni razorili u petom veku, ali zvanično se u istorijskim spisima pominje 1315.godine.

Share:

Author: Sofija Belotic

Novinar, avanturista, putopisac. Zaljubljenik u pisanu reč.