Intervju – Marija Tešinović, žena na čije makaronse miriše Srem

Ravnicom se već neko vreme razliva miris njenih ukusnih macaronsa. I niko ne ostaje ravnodušan. Da li su ljubav i trud najvažniji sastojak svake poslastice? Upoznajte Mariju Tešinović, ženu iz naše ravnice koja inspiriše.

Šta te je pokrenulo da počneš da se baviš pripremom i izradom macaronsa?

Oduvek sam se vodila onim da želim da imam i radim nešto što nije toliko jednostavno,  i da ne radi to svako. Macaronsi su za mene bili veliki izazov, pogotovo zato što ih niko u Rumi nije radio. Ni meni se nisu dali iz prve, al sam bila uporna 

Posebnu pažnju usmeravaš na dizajn pakovanja, koliko je danas važnan vizuelni identitet proizvoda u odnosu na kvalitet?

Trenutno današnja populacija reaguje prvo na vizuelni deo,  pa tek onda sledi taj kvalitet, koji je na drugom mestu. Manje bitan.  Dešavalo mi se više puta, i još uvek se dešava,  da neko odustane od kolača jer trenutno ne mogu da dobijem tu nijansu kolača.  Onda ih naruče na drugoj strani, dobiju tu željenu boju al zato to nije tako dobar kvalitet,  i kolači ostanu na trpezi. Zato jako vodim računa o dizajnu pakovanja, a posebno na ukus. Jer to je ono zbog čega se moje mušterije ponovo javljaju, i naravno, preporučuju.

Koliko su ljubav i strpljenje važni kada je tvoj hobi u pitanju?

Za macaronse treba biti posebno strpljiv. To je jako komplikovan kolač. Ja ga sad već napravim na brzinu, al posebnu pažnju dajem tim detaljima na njima. Ljubav je jako bitna. Morate voleti ono što radite,  a to osete moji kolači a i moje mušterije

Šta je ono što je tvoje macaroonse učinilo toliko popularnim i posebnim, pre svega u Sremu?

Verovatno to što se trudim oko njih, svaka slika je drugačija i dosta truda i rekvizita je uloženo u njih. A i ukus kad probaju, to se odmah čuje. Moji macaronsi imaju 3x više fila od standardnih i to je ono što ih čini dosta ukusnijim, tako bar kažu oni koji su probali jedne a i druge.

Koliko su ti društvene mreže važne kada je marketing u pitanju?

Jako su bitne. Ja koristim instagram i fb za reklamiranje, al najviše uticaja ima instagram. I to je jedini vid mog reklamiranja, tako da za mene ima veliki uticaj. 

Šta se najčešće nalazi da tvojoj porodičnoj trpezi?

Na našoj trpezi se uglavnom nalazi neko meso  i spremam ga na sve moguće načine. Naravno, tu je stalno i pita sa sirom, proja i naravno macaronsi.

Koji je tvoj omiljeni bakin recept?

To bi definitvno bila pita sa višnjama. Sa pravim domaćim korama. Sećam se kako smo to radile, korak po korak. Zamesimo pa razvučemo testo. Obavezno kecelje pre toga da se ne isprljamo, jer se koristila domaća mast za premazivanje.

Da možeš svetu da prezentuješ samo jedno jelo iz Srbije, koje bi to bilo?

To bi bila sarma. Kod nas u Mačvi ( odakle sam rodom ) nije se mogla zamisliti nedelja ili neki praznik bez nje. Zato je to moje omiljeno jelo i rado ga pravim.

Kako je danas biti samostalna, kreativna i uspešna žena u svetu koji je utemeljen na floskuli ,, This is a man’s world,,  

Bitno je samo gledati svoj put i svoj cilj, i ne obazirati se na druge ljude. Uvek ću biti tih koji će tvoj uspeh da bojkotuju, da govore kako to nije za tebe i da nećeš uspeti. Od malih nogu sam bila borac. Imam dva starija brata i uvek sam morala da se izborim za nešto svoje . Život nam nekad postavi prepreke, samo treba pametno te prepreke preći i izaći na pravi put.

Koja je tvoja omiljena destinacija u Sremu i zbog čega?

Trenutno volim svaki deo Fruške gore. Gde god da odem nadjem mir a to je nešto što nema cenu. 

Kakvi su tvoji planovi za budućnost kada je tvoj hobi u pitanju?

Moj plan je jedna mala radnja u kojoj će se služiti samo macaronsi i kvalitetna kafa. U retro stilu, sa pink stolicama i tihom, nežnom muzikom. Gde će ljudi moći da dodju i svoje brige i probleme ostave na pragu lokala. To su još uvek moje želje,  za koje se nadam da će se jednog dana realizovati. 

Share:

Author: Discover Srem

Discover Srem platforma kreirana je iz želje da se na najbolji mogući način promoviše prirodne lepote Srema, njegov istorijski i kulturološki značaj, destinacije koje posećujemo i da kao takva objedini turistički potencijal regiona. Zato što volimo Srem!