Intervju – Milena Zakarić, najbolja srpska somelijerka u 2019. godini

U Sremskim Karlovcima, tik do čuvene Kapele mira u kojoj je prvi put u svetu tokom diplomatskih pregovora korišćen okrugli sto, smeštena je vinarija Vinum u kojoj nas je nasmejana i srdačna, uz specijalitet vinarije karlovački kuglof dočekala zvanično najbolja srpska somelijerka u kategoriji penušavih vina u 2019.godini – Milena Zakarić.  

Odakle ljubav prema vinima?

  • Ta ljubav je počela pre oko tri godine, kada me je moj tadašnji menadžer restorana u kom sam radila insistirao da ,, mirišem,, vina. Do tada, za mene je vino bilo samo alkohol. Ipak, jedna boca Sauvignona otvorila mi je jedan potpuno novi svet aroma i mirisa. To je zapravo bio trenutak početka mog interesovanja za vina. Nakon toga upisala sam kurs, usledila su takmičenja na kojima sam uvek odnosila nagrade a usavršavanje traje i dan danas.

Šta za tebe predstavlja boca vina?

  • Ljubav mog života. I to polako uviđaju moji bližnji, porodica i prijatelji.

Kako ocenjuješ srpska vina?

  • Biću lokal patriota. Sjana! Imamo sjajnu vinsku scenu koju polako upoznajemo sa celim svetom. Imamo dobre autohtone sorte. Od Fruške gore, preko Šumadije, Negotina i Župe. Možemo da pariramo svetskim vinima.

Srem kao vinska regija?

  • Mislim da imamo najraspotranjeniju ponudu. Srem I Fruška gora čini mi se da su u vrhu srpskog vinogradarstva. Era vinskog turizma tek dolazi i Srem treba da iskoristi svoje vinsko bogatstvo.

Ko su tvoji uzori?

  • Igor Luković, koji je mišljenja sam najveći autoritet u svetu somelijera. Mirsolav Radojčić, Đurđa Katić…

Koliko su ti važna takmičenja?

  • Vrlo. Jako sam bila ponosna na svoj uspeh iz poslednjeg takmičenja u 2019.godini. Volela bih da u budućnosti moje znanje, zalaganje I trud ipak negde bude nagrađeno i da pre svega budem priznata kao žena somelijer. Volela bih I titulu Master of Somelier, ali otom potom.

Tvoje mišljenje o orange vinima?

  • Korektna i interesantna. Ali ne bih mogla često da ih konzumiram.

Da li se danas radi dovoljno na brendiranju Srbije kao vinskog regiona?

  • Na žalost, još uvek ne dovoljno.

Reci nam nešto o vinariji Vnum…

  • Vinarija je osnovana 2001.godine. Ono što je karakteristično za našu vinariju jeste da sva vina proizvodimo isključivo iz naših vinograda. Mi smo vinarija koja godišnje proizvede 50.000 l vina. Trenutno naša vina distribuiramo samo na tržište Srbije, dok su nova tržišta poput Hrvatske i Crne Gore. Vinarija broji 6 zaposlenih. U skopu vinarije nalaze se tri degustacione sale a posetiocima je dostupan i obilazak naših provizvodnih pogona i vinarije.

Discoversrem.com

Share:

Author: Discover Srem

Discover Srem platforma kreirana je iz želje da se na najbolji mogući način promoviše prirodne lepote Srema, njegov istorijski i kulturološki značaj, destinacije koje posećujemo i da kao takva objedini turistički potencijal regiona. Zato što volimo Srem!