Mala Remeta-Beli kamen: Vodimo Vas u šetnju- upoznajte Frušku goru

Pisali smo o mnogim lokalitetima, izletištima, manastirima, ugostiteljskim objektima na Fruškoj gori i verujemo da ste, ako pratite naš sajt, dobro upoznati sa svim što Fruška gora nudi. Ono što je fascinantno je to da ćete na bilo kojoj kratkoj pešačkoj turi od svega par kilometara na Fruškoj gori naići na nekoliko prelepih lokaliteta, što nemate priliku da iskusite na nekom drugom mestu. Ovog puta, pokušaću iz svog ugla jednog iskusnog fruškogorskog pešaka i hedoniste da vas nagovorim da upoznate stazu od Male Remete do jezera Beli kamen kod Bešenovačkog Prnjavora i nazad. Biće to oko 13 kilometara lagane šetnje sa mnogo lepih prizora.

Moja preporuka je da se dovezete do restorana prenoćišta Lugarnica u Maloj Remeti (70-ak km od Beograda, 30-ak km od Novog Sada, 18 km od Rume i Sremske Mitrovice). Lugarnica je porodična firma, a u ovom kompleksu imate na raspolaganju smeštaj, restoran i prateće sadržaje, sa fantastičnim okruženjem koje je ostalo u službi prirode. Zato, ne očekujte našminkani seoski turizam, već pravu stvar u skladu dobrom energijom Fruške gore. Ovde ćete pojesti dobar zalogaj domaće, proverene hrane, uživati u specijalitetima od divljači, domaćim,a ne „kartonskim“ palačinkama, a primarni utisak je lepota okoline ovog objekta, gde se uvek iznova oduševite kao da ste došli prvi put.

Iz Lugarnice krenete seoskim asfaltiranim putem ka severu, pa pre nego što stignete do izletišta Široke ledine, na manje od stotinu metara stižete do ženskog manastira Mala Remeta. Nisu najjasniji podaci koliko je manastir star, a neke informacije sežu čak u 13.vek. Rušen je i obnavljan, a sadašnja manastirska crkva sazidana je 1738.godine. Kao i svaki fruškogorski manastir, i ovaj je ušuškan i odiše čistom energijom koja ne ostavlja ravnodušnim, kao ni samo uređenje i voćnjak sa zadnje strane.

Kada obiđete manastir, nastavite dalje putem naviše i zastanite pored etno-kompleksa u vlasništvu Vinarije „Deurić“, jer na odmorištu tik iznad ovog kompleksa imaćete najlepši pogled na Srem. Kada je čist vazduh, a najčistiji je tokom zime, nakon debelog mraza, sa tog mesta kao na dlanu gledate sremsku ravnicu, Cer, Avalu, obrenovačku elektranu, Povlen, čak i Majevicu u Republici Srpskoj.

Potom za koji minut stižete do izletišta Široke ledine, sa desne strane je duboka grabova šuma, sa leve su vikendice, ali bez struje i vode. Samo solarne ploče ili po neki akumulator za sijalicu i tranzistor i bunari za kišnicu. Ovo je mesto gde svoj mir nalaze vikendaši iz Rume, Sremske Mitrovice, Novog Sada, ali i izletnici koji imaju svoje mesto na obodu šume. U ona starija i mirnija vremena, ovde su se obeležavali Pinkijevi dani, u čast narodnog heroja koji je stradao u blizini. Njegovo spomen obeležje nalazi se u blizini u šumi, kao i česma, odnosno izvor, koji smo nekada zvali Pinkijev grob i koja je nažalost presušila.

Izlalzeći sa Širokih ledina ka glavnom putu koji vodi ka Beočinu polako se susrećete sa dobro poznatom oznakom Fruškogorskog maratona, a to je crveno srce u belom krugu. Pratite srce i nećete pogrešiti, tako kažu fruškogorski maratonci i na ovaj način vas vode svojim stazama. U ovom slučaju, crveno srce vas vodi do sledećeg manastira na ovoj trasi, a to je manastir Bešenovo. Dakle, čim primetite crveno srce, počinjete da ga pratite, prelazite asflat i ulazite u šumu. Sada se polako spuštamo  i deo staze vodi kroz mešovitu listopadnu i četinarsku šumu, polako prolazite kroz još jedno vikend naselje u blizini takozvane Dedine česme. A kada se spustite u zaseok Bešenovački Prnjavor i dalje idete za srcem i dolazite do manastira.

Manastir Bešenovo je jedina nemanjićka zadužbina na Fruškoj gori, a osnovao ga je kralj Dragutin krajem 13.veka. Manastir su 1944. bombardovali Nemci tokom Drugog svetskog rata, kada je u potpunosti uništen. 70 godina nakon rušenja, 2014.godine, monasi su se vratili na ovo mesto. Manastir je obnovljen i njegovom obnovom, polako oživljava i zaseok Bešenovački Prnjavor.

I na kraju ove šetnje, nikako ne zaboravite da izađete iz sela prema jugu i obiđete prirodno-veštačko jezero Beli kamen. Ono je pravi biser fruškogorja, nastao tako što je Beočinska cementara na ovom mestu kopala krečnjak. Kada je kop iscrpen i kada se stiglo do podzemnih voda, mašine su se povukle, a nastupila je priroda. Danas je ovo mesto raj za kupanje, gde je voda pomešana sa krečnjakom, što je čini izuzetno čistom.

U suštini, ovo je tek pola puta, jer morate nazad do Lugarnice gde ste ostavili automobil i gde vam preporučujem da dobro jedete i saberete utiske. U međuvremenu, obavezno se uzemite tako što ćete se izuti i bosim nogama osetiti zemlju. Suzdržite se puštanja preglasne muzike, šuma će vam biti zahvalna, a vaše misli će biti pročišćenije. I naravno, možda ste ovo već i pročitali negde, ne ostavite za sobom ništa osim tragova svojih stopala.

Share:

Author: Sofija Belotic

Novinar, avanturista, putopisac. Zaljubljenik u pisanu reč.