Srem se neopozivom odlukom u Rumi, dan ranije pre Banata i Bačke vratio matici – Kraljevini Srbiji!

Čudan je kanda ovaj sremački inat. Od tog inata kao da je sve u Sremu napravljeno. I Fruška gora i ravnica. Od tog inata kao da su i Dunav i Sava. Od tog inata, bili su i jesu srpski rodoljubi Srema kroz celokupnu srpsku istoriju, kroz koju ako zakoračimo tragovima sećanja, shvatićemo da je Srem oduvek bio izvorište najvažnijih istorijskih procesa Srbije, ali i izvorište političke snage Srba.

Spomenik doktoru Žarku Miladinoviću u Rumi

Još od Arsenija Sremca, naslednika Sv. Save preko poslednje despotske porodice Brankovića, zahvaljujući kojoj je u najtežim vremenima na ovim prostorima opstajalo srpsko pismo, kultura i duhovnost pa sve do Habzburške monarhije i novijih ratova, u Srbima koji su naseljavalji prostore Srema uvek je tinjala želja za slobodom i pripajanjem matici, tadašnjoj Kraljevini Srbiji, zato i ne čudi odluka, da su nestrpljivi Sremci 1918. godine odlučili da se vrate Srbiji, ne čekajući Banat i Bačku i baš ta odluka doneta je u Rumi, u kući Žarka Miladinovića na Velikom nardonom zboru, o prazniku Svetog Stefana Dečanskog, 24. novembra 1918. godine. Važno je napomenuti da je Ruma uvek bila politički centar Srema. Tako su Rumljani Srem vratili Srbiji!

Tog dana, rezolucija koja je doneta u Rumi, u tri tačke glasila je da bez obzira šta odluče Banat i Bačka o prisajedinjeju sa Srbijom, Srem se bez obzira na sve prisajedinjuje i vraća matici Kraljivini Srbiji. Ostale dve tačke rezolucije iz Rume glase

—”Današnji zbor izaslanika Narodnih Veća iz Srema traži da se ostvari jedinstvena i demokratski uređena država SHS pod dinastijom Karađorđevića i očekuje i od Narodnog Veća u Zagrebu da se što pre ostvari jedinstvena zajednička vlada sa sedištem u Beogradu.

—Za taj slučaj želimo da nas na konferenciji o miru zastupa Kraljevska Srpska Vlada”.

Milena, supruga – Muzej Ruma

Profesor Žarko Miladinović je rođen u Erdeviku. Nakon završenih studija prava u Beču dolazi u Rumu i postaje stožer političkog i društvenog života oko kojeg se okupljao srpski narod, ne samo iz Rume već i iz čitavog Srema. Sasvim je izvesno da se njegov dolazak u Rumu dešava u vrlo teškom periodu što saznajemo iz tadašnje štampe ( 1887. god. ) gde se navodi sledeće ,, Srem spava mrtvim snom. Rumljani, koji su nekada davali pravac Sremu, sada se ne čuju živi. Čemu se imamo nadati,, Miladinović, svestan da je autonomija Srba pred rasulom, postaje aktivan učesnik političkih zbivanja i tako, sa svojom suprugom postaje omiljena političaka figura oko koje se okuplja srpski narod iz Srema.

Žarkova supruga, Milena, rođena kao Laura Gizl, prevodila je srpsku narodnu poeziju na nemački jezik. Njenim trudom sačuvana je blagom vredna zaostavština Jovana Jovanovića Zmaja, a tokom rata uspela je da spase i Zmajevu bistu u Rumi od namere mađarske vojske da je uklone.

Žarko Miladinović bio je i prvi upravnik pošte Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Bio je jedan od retkih ministara i političara koji je svu svoju imovinu ostavio srpskim ustanovama u Rumi sa željom da se osnuje srpski dom. U Rumi, kod Glavne pošte nalazi se i spomenik doktora Žarka Miladinvića.

Share:

Author: Nikola - Executive Editor

Rodjen sam u Srbiji, a onda je Srbija rodjena u meni. Zaljubljen u Srem, Frušku goru, Dunav, ravnicu i fotografiju. Obožavam putovanja i ta opsesija odevla me je tome da sam proputovao ceo svet. Marketing, sales i društvene mreže su moja opsesija. Vidimo se u ravnici!