Zaostavština velikog umetnika Mihiza u Irigu

Verovatno na putu za Novi Sad, putujući kroz Irig ni ne obratite pažnju da na rednoj raskrsnici ponosno stoji Mihizova rodna kuća. Borislav Mihajlović Mihiz je rođeni Irižanin, a bio je jedan od naših najvećih scenarista i kritičara, umetnik u čije sećanje se skoro dve deceije dodelje i Mihizova nagrada za dramsko stvaralaštvo. Njegova rodna kuća decenijama nije bila represent velikog stvaraoca, a Irižani su mu se odužili pre dve godine, rekonstrukcijom ovog objekta. Sada je Mihizova rodna kuća objekat od izuzetnog kulturnog značaja, kojim su se stanovnici ove varošice odužili svom velikom sugrađaninu, Borislavu Mihajloviću Mihizu, književniku, kritičaru i scenaristi, koji je ostavio neizbrisiv trag u našoj umetnosti i kulturi. 18.marta 2019.godine svečano je otvorena rekonstruisana rodna kuća velikog stvaraoca, uz finansijsku i svu ostalu pomoć Pokrajinske Vlade, Republike Srbije i Opštine Irig.

U toj kući, 17.oktobra 1922.rođen je veliki Mihiz, a kultnurni život Iriga ponovo je rođen otvaranjem renovirane kuće, koja postaje okosnica kulturnog i društvenog života ove sremske varošice. Mihizova kuća poverena je na upravljanje Srpskoj čitaonici u Irigu, inače najstarijem čitalištu u Srba. Mihizova rodna kuća od tada je mesto u kom su organizovani brojni kulturni programi, kažu u Srpskoj čitaonici u Irigu, koja je bila i pokretač inicijative da se na ovakav način Mihizu oda još jedna počast. Prošla godina protekla je u znaku neih drugih problema, ali to ne znači da je Mihizova kuća zatvorena za posete, gde se možete upoznati sa veličinom ovog umetnika koji je ostavio veliko kulturno nasleđe ne samo Irigu, već srpskoj kulturi uopšte. Za samo godinu dana ovo mesto je već postalo prepoznatljvo kao centar kulturnih dešavanja, a često su posetioci gosti koji namenski u Irig dolaze iz većih gradova i prestonice. Ovo mesto je bilo planriano da bude i deo programa u okviru manifestacije „Novi Sad- evropska prestonica kulture 2021“.

Osim stalne postavke, na ovom mestu se održava niz kulturnih programam, a svakako najznačajniji je bila izložba slika„Zadarska grupa“, koja je ocenjena kao najbolja od strane Pokrajinskog sekretarijata za kulturu prilikom dodele sredstva za realizaciju kulturnih sadržaja u Vojvodini. Reč je o ranim radovima Mihizovih prijatelja Miće Popovića, Petra Omčikusa i ostalih članova čuvene Zadarske grupe, koja se 1947. godine pobunila protiv socijalističkog realizma. Zbog ove izložbe u Irig je dolazila publika iz Novog Sada i Beograda, što je potvrda da decentralizacija kulture nije prazna priča i da u malim mestima postoji potencijal za velike događaje.

Na ovom mestu organizovani su i neobični programi “Šetnja kroz nasleđe”, “Fan-klub navijači kulture” i slično. Takođe u Mihizovoj kući može se videti injegova zaostavština, odnosno lična kolekcija pisca. 

Zato, sledeći put kad budete prolazili kroz Irig, zastanite i samo svojim prisustvom odajte čast velikom stvaraocu, Borislavu Mihajloviću Mihizu. 

Share:

Author: Sofija Belotic

Novinar, avanturista, putopisac. Zaljubljenik u pisanu reč.