PAVLOVCI- FARMA KOZA “BENEŽAN” Od gradskog života do seoskog mira među kozama

Nisu Pavlovci maleno selo poznato samo po tome što Novak Đoković u njemu pravi vilu. Ni po tome što su u njemu mir pronašli pezionisani Piter iz Amerike ili Federiko, Portugalac koji se sa četvoročlanom porodicom doselio upravo ovde. Pavlovci uskoro postaju poznati i po farmi koza “Benežan” i fantastičnim proizvodima od kozijeg mleka koji se proizvode u ovom gazdinstvu. Oni koji su probali njihove proizvode sigurno znaju da je ovo živa istina i da će mnogi baš zbog ove farme krenuti put ovog seoceta u podnožju Fruške gore. Draginja Benežan se 2014.godine odrekla Novog Sada, pa je zajedno sa porodicom, suprugom i sinovima ovde počela sa 20-ak koza, da bi danas farma brojala oko 100 grla. Naravno, taj broj će da raste, ali Draginja će uvek znati imena svih svojih koza. Zašto je to važno? Važno je jer govori o tome sa koliko ljubavi se u farmi “Benežan” prostupa ovom poslu, a kada se ljubav unese u sve što se radi, rezultati su višestruko bolji, a proizvodi od kozijeg mleka još ukusniji.

Gradsku buku i brz tempo, kako kažu, u pravo vreme su zamenili pavlovačim mirom, i tek posle nekoliko godina su uspeli da proizvodnju prošire toliko da ona bude izvor prihoda za celu porodicu. U Pavlovce su došli na nagovor Sremcima poznatog novinara Joce Stefanovića iz Pavlovaca, te su kupili objekat nekada čuvene kafane Romantika. Ugostiteljstvo u domu Berežan još nije zaživelo, ali proizvodnja kozijeg mleka i mlečnih proizvoda jeste. U ovo vreme na farmi je još lepše, jer su koze na seoskim pašnjacima, daju pun kapacitet mleka, a samim tim i proizvoda koji izlaze iz porodične mlekare. 

– Svi volimo naše koze, posebno vreme kada kreće čin jarenja. Tada jeste malo mukotrpno, ali nam jarići daju smisao u čitavom lancu proizvodnje. Sada nam je teško da se odvajamo od naših jarića, jer ih sve zavolimo, a svaka naša koza ima i ime, sve su one naše miljenice. Lako im zapamtimo imena, jer smo krenuli sa 20 koza, posle kako koja dolazi tako im pamtimo imena, imamao Gozilu, Zvončicu, Sunčicu, Rogicu, Leposavu, Sonju , Džesiku, a jednu novu koju smo kupili nismo znali kako da nazovemo, pa smo joj dali ime Nova, govori Draginja Berežan iz Pavlovaca. 

Na ovom imanju možete kupiti kozije mleko, surutku, sir, a posebna preporuka su sirevi sa različitim dodacima brusnice, vlašca, bosiljka, majčine dušice, kurkume i slično. Pavlovci nisu veliko selo, broji tek nešto više od 200 stanovnika, a nalazi se na putu između Rume i Vrdnika, pa ćete i ovu farmu naći veoma lako, dovoljno je da pitate bilo kog prolaznika. Takođe, često ćete ih sredsti na manifestacijama, sajmovima i slično. Ipak, neka farma koza “Benežan” bude razlog da kad krenete u Vrdnik, malo skrenete sa puta i osim kvalitetnih Draginjinih proizvoda, vidite zašto je ovo selo postalo mesto gde su mnogi našli svoje mesto pod suncem.

Share:

Author: Sofija Belotic

Novinar, avanturista, putopisac. Zaljubljenik u pisanu reč.