Bili smo u manastiru Grgeteg jer su istorija, kultura i duhovnost kul!

Prošlog vikenda Ivana i ja obišli smo jedan prelep manastir smešten na Fruškoj gori, manastir Grgeteg. Ovaj manastir je, prema predanju osnovao Vuk Grgurević, poznatiji u narodu kao Ognjeni Vuk kako bi u isti smestio svog slepog  oca Grgura, koji je inače bio monah na Sv. Gori. Manastir je podginut oko 1500. godine.

Do manastira se stiže prolaskom kroz živopisno i autentično vojvođansko selo Neradin, nalik onome iz romana Pop Ćire i Pop Spire. Vrlo često duž puta možete sresti patke, guske, umiljate pse i tako sve do do samog manastira.  Manastir je opasan fruškogorskim brdima, smešten u jednoj pitomoj uvali. Na ulazu u manastirsko dvorište, sa desne strane nalazi se suvenirnica u kojoj možete kupiti sveće, ikone, bagremov med po ceni od 900 din. kao i lekovito bilje.  Nisam siguran, ali čini mi se da je Grgeteg ženski manastir.

Za današnji izgled manastira najzaslužniji je Ilarion Ruvarac, poznati istoričar koji je sam  započeo restauraciju manastira nakon paljenja od strane Turaka nakon čega biva napušten.  Crkva je trenutno u fazi rekonstrukcije, ali svakako zanimljivo jeste i to da je Uroš Predić , akademski slikar oslikao tj. živopisao ikonstas Grgetega.  Ikonostas broji 21 ikonu.

Zanimljivo je da je osvećenju manastira nakon restauracije prisustvovao po meni jedan od najvećih srpskih pesnika Laza Kostić.

Neoposredno u okruženju Grgetega nalaze se i manastiri Krušedol, Hopovo, Velika Remeta kao i Sremski Karlovci. Stražilovo, na kom se nalazi grob Branka Radičevića udaljeno je nekih 20 km.  Vredi videti, topla preporuka.

Fotografija : DiscoverSrem

Share:

Author: Nikola - Executive Editor

Rodjen sam u Srbiji, a onda je Srbija rodjena u meni. Zaljubljen u Srem, Frušku goru, Dunav, ravnicu i fotografiju. Obožavam putovanja i ta opsesija odevla me je tome da sam proputovao ceo svet. Marketing, sales i društvene mreže su moja opsesija. Vidimo se u ravnici!