Zavičajna zbirka, Sremski Karlovci

Nalazi se u palati Ilion, nekadašnjoj rezidenciji baronske porodice Rajačić. Kompleksnog je tipa, poseduje arheološku, istorijsku, etnološku i umetničku zbirku.

Navedene zbirke sadrže predmete koji su značajni za proučavanje bogate prošlosti Sremskih Karlovaca. Muzejsku postavku čini nekoliko celina: izložba o Branku Radičeviću, seljačka kuhinja s kraja 19. i početka 20. veka, slike Milića od Mačve, akvareli Svetomira Lazića i svečana trpezarija porodice Rajačić. Branko Radičević, pesnik epohe romantizma, najslavniji je učenik Karlovačke gimnazije (prve gimnazije u srpskom narodu, osnovane 1791. godine). NJegov život ilustrovan je uz pomoć fotografija, dokumenata i knjiga – različitih izdanja pesama koje je pisao. Posebno mesto zauzimaju dva srebrna venca izrađena za priliku prenosa Brankovih posmrtnih ostataka iz Beča na Stražilovo (1883. godine).

Seljačka kuhinja, čiji je izgled rekonstruisan zahvaljujući sačuvanim etnološkim predmetima, ilustruje seoski život u Fruškoj gori, s kraja 19. i početka 20. veka. Na postavci se mogu videti kuhinjski predmeti koji posetiocima bude uspomene, jer su ih koristile njihove bake i prabake.

Palata Ilion pripadala je baronskoj porodici Rajačić. Prvobitna kuća, koja se nalazila na mestu današnje, napravljena je u prvoj polovini 19. veka. Naime, kada je Josif Rajačić 1842. godine izabran za mitropolita i prešao u Karlovce, doselio se i njegov sinovac Aleksandar Rajačić. U tom periodu kupljena je pomenuta kuća.

Fotografija : Discover Srem

Share:

Author: Discover Srem

Discover Srem platforma kreirana je iz želje da se na najbolji mogući način promoviše prirodne lepote Srema, njegov istorijski i kulturološki značaj, destinacije koje posećujemo i da kao takva objedini turistički potencijal regiona. Zato što volimo Srem!