Stari Slankamen- Vinarija Acumincum – Jedinstven susret vina, prošlosti, sadašnjosti i budućnosti

U potrazi za dobrim vinima, ali i kompletnim doživljajem naša mala družina stigla je do Vinarije Acumincum u Starom Slankamenu. Vina, ali i celokupna istorijska podloga ovog mesta su prava preporuka da se uputite na obalu Dunava u Starom Slankamenu kod gazda Milana Spasića. On će vas uz čašu crnog vina provesti kroz 500 godina istorije na ovom mestu.

Vinarija Acumincum je mlada vinarija smeštena u najstarijoj kući u Starom Slankamenu(260 godina), podignutoj na skoro 500 godina starim ostacima turskog hamama. Kuća je davno pripadala katoličkoj crkvi Svetog Nikole i prava je zanimljivost da su upravo katolici iz Starog Slankamenu sačuvali turske ostatke.

Zato baš na ovom mestu imate nesvakidašnji susret dobrog vinskog ukusa, novije i dalje istorije.Vinarija Acumincum je, kako volim da kažem prava „organska“ priča. Zvanično to je butik vinarija u kojoj možete kupiti crna vina širaz i pinotnoar, a svoja vina su brendirali dajući im imena Nomad i Bonvivan. I sam vlasnik kaže da oba naziva opisuju njega samog, jer naziv Nomad opisuje njegov život, a Bonvivan njegovu dušu.

Vino se proizvodi od grožđa koje se gaji u na oko dva hektara njegovog vinograda u neposrednoj blizini. Na lokalitetu Počenta koji gleda na Dunav, Srem, Banat i Bačku gaji se širaz, kaberne sovinjon i pinot noar. Svaki čokot vinove loze Milan je sam zasadio. Godišnje proizvede oko 6.000 litara vina sa dušom, kako kaže „bez aviona, kamiona, samo sa ljubavlju“. Ni ne čudi, jer se u genima ovog čoveka utkala ljubav prema vinu, s obzirom na to da je rodom iz Negotinskog kraja i da su se  i njegovi preci bavili istim.

Milan Spasić je beogradsku buku zamenio sremskim i dunavskim mirom.Prvo je kupio vinograd, a potom, 2011.kuću sagrađenu 1759.godine, a vinarija je zvanično počela sa radom 2013. Nekada je pripadala katoličkoj crkvi, i silom prilika je posle jedne prirodne katastrofe prodata. Milanova sreća je ta što su i prethodni vlasnici bili u vinskoj priči, koju je on nastavio. Možda  nije slučajno i to što je deo radnog veka Milan proveo radeći u Turskoj, da bi mnogo godina kasnije kupujući kuću za vinariju uvideo da je ona podignuta upravo na ostacima turskog hamama, jednog od retkih koji su pronađeni severno od Save i Dunava.

Baš zbog toga, dok degustirate vino, putujete u prošlost, jer je cela kuća, uključujući i hamam, pažljivo restaurirana po svim propisima Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Za to je zajedno sa arhitektom Vladimirom Lojanicom osvojio prvu nagradu u kategoriji restauracije na Beogradskom salonu arhitekture 2015.godine. A iz dvorišta sa jedne strane imate pogled na Dunav, a sa druge na utvrđenje Acumincum, po kome je vinarija i dobila ime, a koje se pominje još u doba Skordiska, pre nove ere, preko doba Rimljana pa do srpskog srednjovekovnog perioda. Zato su u Vinariji Acumincum odabrali pravi moto „Poštujemo prošlost, verujemo u budućnost, uživamo u sadašnjosti“.

Share:

Author: Sofija Belotic

Novinar, avanturista, putopisac. Zaljubljenik u pisanu reč.