Ceo svet na jednom zastakljenom stolu

Kada se spomene selo Pavlovci u poslednje vreme prva asocijacija je ta da čuveni teniser Novak Đoković koji u ovom selu poseduje vilu. Manje je poznato da u ovom malom selu na obodima Fruške gore živi još jedan rekorder. Zoran Milošević iz Pavlovaca možda je i jedini čovek na svetu koji poseduje novčanice i kovanice iz svih zvanično priznatih država na zemaljskoj kugli. 38 godina predanog prikupljanja rezultiralo je time da na metar i po kvadratnih Zoran smesti milijarde kvadratnih kilometara planete Zemlje i to u novčanicama i kovanicama. Skoro 40 godina predanog prikupljanja novčanica smestilo je ceo svet na jedan pavlovački astal. 

  • Prevedeno u dane to je  13.800 dana neprekidne potrage. Za to vreme sam uspeo da sakupim 213 različitih valuta, iz 195 država sveta koje su priznate od strane  Ujedinjenih nacija. Posedujem novčanice iz  dve države sa severnoameričkog kontinenta, 33 iz Latinske amerike zajedno sa Karibima, 54 iz zemalja Afrike, 44 iz  Evrope, 48 Azije i iz 14 država Okeanije. U svetu postoji šest nepriznatih država, takođe posedujem i njihove valute. Od njih, dve se nalaze u Africi, to je Demokratska Arapska Republika Zapadna Sahara ili prevedeno Šaraui, to je država beduina koja se otcepila duboko u pustinji Maroka, zatim  imamo i jednu državu koja se otcepila od Somalije i zove se Somalilend. Jedna država u Evropi, koja se otcepila u jugoistočnom delu Moldavije, ona se zove Pridnjostrovlje ili Tranenjistrija. Zatim imamo dve nepriznate države na teritoriji današnje Gruzije, to je Abhazija i država Osetija, i jedna država koja se nalazi na teritoriji Azerbejdžana, a to je Nagorno Karabah, čiju novčanicu takođe posedujem, objašnjava Zoran Milešević. 

Za rođendan je od jednog sunarodnika iz Pavlovaca dobio  i specijalnu kovanicu sa Devičanskih ostrva u Atlantiku, koji na sebi ima lik engleske kraljice Elizabete, zajedno sa sertifikatom koji dokazuje da izrađena od najčistijeg srebra. Radi se o ograničenoj seriji od svega 1.000 komada, a ona pod rednim brojem 359 je stigla ni manje ni više nego u Pavlovce. Zoran poseduje i specijalne kovanice čak i iz naudaljenijih i najizolovanijih ostrva na planeti, za koje mnogi nisu ni čuli, poput ostrva Uspeća u Atlanskom okeanu, gde živi svega 500 građana. Novčanica sa ostrva Kiribati u Pacifiku do Zorana i Pavlovaca putovala je 15.000 kilometara.

-Kada bih merio sve kilometre koje su novčanice prešle da bi došle do ovog malog sela, verovatno bi se moglo stići i do Meseca. Milijarde kvadratnih kilometara uspeo sam da  sabijem  u kvadrat i po na ovom stolu. Uspeo sam dadokažem koliko je svet mali i da dokažem do koje mere doseže ljudska upornost, volja i inat, da pokažem da je to moguće, posebno što su mi mnogi pre 39 godina govorili da nisam normalan, ali došlo je vreme da  sam uspeo, dodaje Zoran. 

Za svoju neobičnu kolekciju kaže da ima toliko veliku vrednost da ona ustvari i nema cenu. Do sada nije imao ponudu za otkup, mada ni sam nije zainteresovan da nekom za velik novac ustupi blago koje ima u svojoj kući. U šali, a malo i ozbiljno kaže da će jedino pregovarati sa kraljem Saudijske Arabije ili sultanom Bruneja. 

Iako nije fizički, mentalno je kroz sakupljački rad prevalio celu planetu i naučio mnoge zanimljivosti trećeg kamena od sunca. Jedna od njih je i ta da na severu Italije postoji jedna mala nepriznata država- Republika Severna Riga sa tri stanovnika. 

-Tu državu čine tri stanovnika, od kojih su dva vojnika i jedan ministar odbrane, koja ima svoju valutu. Jednu kovanicu mu je lično poslao direktor škotske Rojal banke, drugu jedan kineski milijarder sa Istočnog Timora u Indijskom okeanu, a postoji i jedno ostvo Džersej na kom se nalazi čak 2.500 banaka, kaže Zoran. 

Uvek je najdraža novčanica koja je poslednja stigla i popunila nesvakidašnju kolekciju. Kao kad detetu stigne nova igračka. Možda to i nije daleko od istine, jer se samo sa dečijim žarom i zainteresovanošću može napraviti kolekcija o kojoj se putem medija pričalo širom sveta, a možda najmanje u okruženju u kom ovaj kolekcionar živi, a to su Pavlovci sa oko 200 stanovnika nadomak Rume. Najzanimljivije je od svega da nijednu novčanicu nije kupio putem internet, već je svaku dobio od svetskih putnika i pomoću prijatelja i poznanika.

Share:

Author: Sofija Belotic

Novinar, avanturista, putopisac. Zaljubljenik u pisanu reč.