Park Srpsko-Grčkog prijateljstva u Rumi

Ideja da jedan park u gradu Rumi dobije ime po grčkom oficiru Marinosu Ricudisu rodila se kao pred obeležavanje 20 godina od NATO bombardovanja. Ceo proces započet je peticijom koju je pokrenuo naš sagovornik gdin. Saša Ristović, u martu 2019. godine tražeći prvo blagoslov od SPC i Katoličke crkve u gradu Rumi. 

,, Peticija je realizovana u nekoliko navrata prikupljanjem potpisa na Gradskom trgu i pojedinim punktovima u gradu. Razloga za peticiju bilo je više, a osnovni je taj što sam kao vojnik na ovaj način hteo da se odužim svom kolegi koji je u najtežim trenutcima po našu zemlju odbio da učestvuje u bombardovanju. 

Gospodin Marinos je zbog svog čina ostao bez službe u mornarici i osuđen je na dvogodišnji zatvor. Peticiju je potpisalo preko 1200 sugrađana i drugih lica iz zemlje i dijaspore.  Zbog velikog interesovanja peticija je potpisivana i preko interneta, a podršku su pružili lokalni mediji Sremska Televizija i TV Fruška Gora. 

Dokumenat sa potpisima predat je na razmatranje opštinskoj upravi 10.05.2019.god. kao građanska inicijativa čiji sam ja bio inicijator. 

Tek krajem 2021. godine, na moje insistiranje i urgencije peticija je uzeta u razmatranje i Opštinska uprava je donela odluku da jedan park u gradu dobije ime po Marinosu Ricudisu. Početkom 2022. godine postavljena je ploča sa zvaničnim nazivom parka koji se nalazi neposredno pored OŠ “Veljko Dugošević”.

Ovim je završena prva faza moje ideje. Druga faza obuhvata planove i aktivnosti da se park preuredi i napravi kao svojevrsni simbol Grčko-Srpskog prijateljstva, te bi kao takav bio jedinstven u Srbiji. Ova ideja zasnovana je na dubokim istorijskim poveznicama Grčkog i Srpskog naroda, jer je poznato da je bar petnaest Grčkih porodica učestvovalo u izgradnji Nove Rume pre gotovo 300 godina. 

Grci su ostavili veliki kulturni i duhovni trag u našoj Opštini, a neki njihovi potomci i dalje žive među nama. Park Srpsko-Grčkog prijateljstva bio bi polazna tačka za razvoj turizma između dve zemlje, a stekli bi se i uslovi za bratimljenje Rume sa nekim gradom u Grčkoj,,

Marinos Ricudis je pozitivan primer bratskih i patriotskih veza dva naroda što bi se moglo navoditi kao primer mladim naraštajima. 

Share:

Author: Discover Srem

Discover Srem platforma kreirana je iz želje da se na najbolji mogući način promoviše prirodne lepote Srema, njegov istorijski i kulturološki značaj, destinacije koje posećujemo i da kao takva objedini turistički potencijal regiona. Zato što volimo Srem!