Ruma – Dečija igrališta, poklon najmlađim Rumljanima

U Rumi se već nekoliko godina  sprovodi program  “Participativno budžetiranje”. Jedan od rezultata tog programa, koji se sprovodi već nekoliko godina je montiranje šest novih igrališta za decu u samom gradu. U jeseni za nama bezbedna i moderna igrališta su postavljena na šest gradskih lokacija i to u Železničkoj ulici ( kod zgrade Elektrovojvodine), Lenjinovoj ( na mestu postojećeg igrališta i skejt parka), u Kosovskoj ulici, zatim dva u okolini Doma zdravlja ( naselje Lamele i detelina) i u Malom parku.

Dece je u Rumi sve više, a kako stoje stvari, sve je više i igrališta namenjenih za najmlađe. U okviru istog projekta u prethodnim godinama isti mobilijari sa tartan podlogama pstavljeni su i u većini rumskih sela, a slično će se nastaviti i u budućnosti.  Ovde nije namera da se bavimo dnevno-političkim događanjima, već samo da se radujemo, kao i mališani i njihovi roditelji, novim mestima koja su u službi dece. Uz svako igralište  oplemenjen je okolni prostor, pa su tako postavljene i klupe i kante za otpatke, svaka lokacija dobila je nov izgled, a najbolje slike su slike mališana koji su na igralištima kad god to vreme dozvoljava( zbog zaštite privatnosti i zaštite maloletnika to na fotografijama nije zabeleženo, ali verujte nam na reč.

 

Reč-dve i o pomenutom projektu “Participativno budžetiranje”. On se u rumskoj opštini sprovodi punih šest godina i Opština Ruma je među vodećima u Srbiji po uspešnosti. Radi se o tome da je građanima, koji različitim taksama i porezima pune opštinsku kasu, omogućeno da sami kažu šta to treba da se uradi od njihovog novca. Svake godine pred početak jeseni građani iz grada i iz svih sela predlažu projekte, a oni nakon prve procene izlaze na glasanje, koje se sprovodi na više načina. Od nekoliko ponuđenih, uglavnom pet projakata sa najviše glasova ulaze u projekciju budžeta za narednu godinu. Jedan od takvih je upravo i postavljanje igrališta u gradu, a u prethodnim godinama i u selima. Često se nadovezuju jedan na drugi, pa je tako 2019.postavljen skejt i fitnes park u Lenjinovoj, koji je ove jeseni  dopunjen i dečijim igralištem. Upravo je ovo mesto pokazatelj da je u pitanju prava stvar, jer se na  igralištu u Lenjinovoj uvek traži mesto više. 

Ima tu još mnogo toga, od pešačko-biciklističkih staza između sela, opremanja škola i vrtića, uređenja grada. Ove, 2021.godine, primera radi , gradiće se novo inkluzivno dvorište za korisnike Dnevnog centra za decu, mlade i odrasle sa smetnjama u razvoju, postavljaće se česme u gradu, opremaće se škole u gradu i u selima,a sadiće se i novi drvoredi.

Za kraj, želimo da pitamo Rumljane koji su to projekti a koji se tiču poboljšanja života zajednice koje bi želeli uskoro da grad realizuje. Svoje predloge ostavite u komentarima.

Share:

Author: Sofija Belotic

Novinar, avanturista, putopisac. Zaljubljenik u pisanu reč.

8 thoughts on “Ruma – Dečija igrališta, poklon najmlađim Rumljanima

  1. Komšije svaka vama čast, dodjite u Vrdnik da vidite neasfaltirane ulice, poplave na pijaci, jad i bedu na sve strane, a o rasveti da ne govorim, toliko je jaka da niko iz kuca ne izlazi u strahu od provalnika. Da je nama Mančić na tri meseca samo.

    1. Sramota je na sta lici Vrdnik. Vodu imamo svake prestupne godine, ulice katastrofa, blato na sve strane, sta radi gospoda u Irigu vise. Slazem se da nam je jedan Mancic vise ne go potreban, sve pohvale za tog vrednog coveka koji vodi racuna o svojim gradjanima.

  2. Mozemo da pricamo sta hocemo Mancic je uradio u Rumi ono sto sve vlasti nisu za poslednjih 50 godina. Valda ce srediti i autobusko stajaliste u Zeleznickoj kod Lepe Brene jer ono je sramota, od trotoara do stanice koja ce se srusiti. Pozdrav

  3. Drago mi je da vidim da neko ovako brine o svojim sugradjanima i radi svoj posao kao Manic, pa iz koje god stranke bio. Ruma je postala najstabilnija ekonomski opstina u Sremu a to nije moglo bez ovakvog zalaganja. Po jedan Mancic u svakoj opstini i Srem bi bio lokomotiva Srbije.

Comments are closed.