Šta videti u Sremskim Karlovcima za jedno popodne!

Jesen je idealno godišnje doba za obilazak jednog od najživopisnijih gradova u Srbiji, prestonicu duhovnosti i kulture, srpskog Oksforda – Sremskih Karlovaca.

12.00  Obilazak čuvene česme Četiri lava. Legenda kaže da svako ko se napije vode sa česme uvek se vrati u Karlovce. Podignuta je 1799.godine u čast otvaranja prvog karlovačkog vodovoda. Česma dominira centralnim trgom i predstavlja mesto okupljanja lokalnog stanovništva ali I turista.

Saborna crkva Svetog Nikolaja. Podignuta je 1762. godine i predstavlja remek-delo srpskog baroka. Ukoliko se u hramu zateknete tokom školske godine možete uživati u pojanju karlovačkih bogoslova tokom večernje službe ili liturgije nedeljom. U hramu se nalazi i kivot Sv. Arsenija Sremca po kojoj bogoslovija u Sremskim Karlovicma i nosi ime.  

13.00 Karlovačka gimnazija – najstarija gimnazija u Srbiji. Ova filološka gimnazija podignuta je 1891. kao zadužbina patrijarha Germana.

Sedište episkopa sremskog i letnja rezidencija patrijarha srpskog predstavlja zasigurno najlepšu zgradu u Srbiji. Prošetajte dvorištem vladičanskog dvora, posetite crkvenu vinariju i fabriku za izradu sveća koje se nalaze u sklopu crkvenog kompleksa.

14.00 Predahnite uz kafu u nekoj od mirnih karlovačkih bašta na trgu Branka Radičevića. Svratite do poslastičarnice Belilo na čuvene krempite u kojoj su snimane i scene kultnog filma ,,Lajanje na zvezde,,.

15.00 Kapela mira, mesto u kom je prvi put u istoriji svetske diplomatije korišćen okrugli sto tokom pregfovora velikih sila. Ovo je mesto potpisivanja Karlovačkog mira iz 1699. godine izmedju Turske i zemalja hrišćanskog saveza.

Share:

Author: Nikola - Executive Editor

Rodjen sam u Srbiji, a onda je Srbija rodjena u meni. Zaljubljen u Srem, Frušku goru, Dunav, ravnicu i fotografiju. Obožavam putovanja i ta opsesija odevla me je tome da sam proputovao ceo svet. Marketing, sales i društvene mreže su moja opsesija. Vidimo se u ravnici!