Vinarija Acumincum, Stari Slankamen

Vinarija Acumincum je osnovana 2011. godine u Starom Slankamenu. Nosi naziv po rimskom utvrđenju Acumincum, koje se nalazi na brdu iznad Starog Slankamena, a u prevodu znači – mesto na brdu. Kapaciteta do 20.000 litara, Vinarija Acumincum se svrstava u male vinarije. Orijentisanost na proizvodnju isključivo crvenih vina i relativno mali kapacitet Vinarije nam omogućavaju da se posvetimo postizanju visokog kvaliteta vina.

Vinogradi se nalaze na padinama iznad Starog Slankamena. Zbog položaja, odlika klime i kvalitetnog zemljišta u vinogradima uspeva Širaz, sorta koja nije karakteristična za naše podneblje. Savremenom tehnologijom proizvodnje i odležavanjem u podrumu Vinarije Acumincum postižemo kvalitet i karakteristike našeg vina kojim se ponosimo.

Vino se prouivode isključivo od grožđa iz sopstvenih vinograda gde uzgaja Širaz, crni Burgundac (Pinot Noir), Frankovku i Vionje (Viogner). Mnogo znanja, truda, učenja i konsultacija sa brojnim stručnjacima i enolozima stoji iza svake natočene čaše vina.

Posetiocima je omogućen obilazak vinarije uz objašnjenje tehnološkog procesa i isprobavanje vina u degustacionoj sali predviđenoj da ugosti do 25 osoba, a postoji i mogućnost organizacije izleta do vinograda udaljenih 5km. Posetioci pored građevine stare 450 godina, izuzetne pozicije na obali Dunava, mogu probati i crvena vina koja plene svojim osobenim ukusom Acumincum vinarije. Tome treba dodati i orijentaciju domaćina da se vina proizvode isključivo od grožđa iz sopstvenih vinograda. Kapaciteti vinarije su do maksimalnih 20.000 litara, i za sada (2014god) se vina vinarije Acumincum mogu naći isključivo u „butik“ prodaji prilikom posete vinariji. Uskoro će širaz iz Starog Slankamena biti plasiran u nekoliko odabranih vinoteka i restorana, a u planu je i uvođenje prodaje putem Interneta.

Adresa: Dositeja Obradovića 3, Stari Slankamen
Telefon:
+381 (0)63 238 399
Web: 
www.vinarija-acumincum.com

Share:

Author: Discover Srem

Discover Srem platforma kreirana je iz želje da se na najbolji mogući način promoviše prirodne lepote Srema, njegov istorijski i kulturološki značaj, destinacije koje posećujemo i da kao takva objedini turistički potencijal regiona. Zato što volimo Srem!